Wist je dat 2% watertekort in ons lichaam al volstaat om onze kracht met 20% te doen afnemen? Als het dorstgevoel optreedt, is het eigenlijk al te laat. Het water dat verloren is gegaan in de vorm van zweet moet worden aangevuld om dehydratatie te voorkomen. Elke volwassene heeft dagelijks minstens 1,5 liter water nodig, en zelfs meer bij warm weer of lichamelijke inspanning.

 Naast debekende aanbevelingen zijn er nog 5 goede gezondheids- en schoonheidsredenen om je dagelijkse waterconsumptie te verhogen.

1. Water vermindert de eetlust en helpt vetten om te zettenVoordelen van water

Minder drinken verhoogt de vetafzetting in het organisme en omgekeerd vermindert meer drinken de vetafzetting.
Dit komt omdat de nieren bij onvoldoende watertoevoer niet goed werken. In dat geval wordt een gedeelte van de nierfunctie van de lever overgenomen. Eén van de belangrijkste functies van de lever is het omzetten van opgeslagen vetten in voor het lichaam bruikbare energie. Wanneer de lever een gedeelte van de nierfunctie moet overnemen, zet hij minder vetten om waardoor er meer worden opgeslagen en men geen gewicht meer verliest.

2. Voldoende drinken voorkomt waterretentie

Een organisme dat onvoldoende vloeistof krijgt, interpreteert die situatie als een bedreiging voor de overleving. Het slaat dan elke beschikbare druppel water op in de extracellulaire ruimte (naast de cellen). Dat uit zich gewoonlijk in oedeem (zwelling) van enkels, benen en handen.
Ons organisme verdraagt een bepaalde hoeveelheid zout. Maar wanneer de opgenomen hoeveelheid zout de normale concentratie overschrijdt, houdt ons organisme water vast om het teveel aan zout te verdunnen. Daarom is waterretentie door overmatige zoutopname uit de voeding gemakkelijk te bestrijden. Het volstaat genoeg te drinken om het via de nieren te elimineren. Diuretica bieden in het gunstigste geval een tijdelijke oplossing voor dit probleem. Die drijven namelijk niet alleen het opgeslagen water af, maar ook essentiele voedingsstoffen. Het lichaam interpreteert deze situatie als een nieuwe bedreiging en begint bij de eerste de beste gelegenheid opnieuw water op te slaan. De beste manier om waterretentie op te lossen, bestaat er eenvoudigweg in het lichaam te geven wat het nodig heeft: namelijk VEEL WATER! Aleen dan zal het water worden afgedreven.

3. Water helpt een optimale spierspanning te behouden.

 Water voorkomt de dehydratatie van de spieren en houdt hun natuurlijk samentrekkingsvermogen in stand. Het voorkomt ook een slappe hui, een fenomeen dat vaak optreedt na gewichtsverlies: de samentrekkende cellen worden namelijk gerehydrateerd waardoor de huid zich opnieuw opspant en een fris, gezond en elastisch uitzicht krijgt.

4. Water helpt de afvalstoffen uit het organisme te elimineren.

 Tijdens een fase van gewichtsverlies moet het organisme zich van veel meer afvalstoffen ontdoen die allemaal afkomstig zijn van het gemetaboliseerde vet. Een voldoende hoeveelheid water helpt hierbij.

5. Water kan constipatie verlichten

 Een organisme dat onvoldoende water krijgt, moet het uit zijn interne bronnen halen. Omdat het colon de belangrijkste waterbron is van het lichaam, verharden de fecalien, met constipatie tot gevolg. Opname van een voldoende hoeveelheid water bevordert het herstel van de darmtransit.