homeopathische behandelingEr is al veel geschreven over homeopathie. Sinds een jonge Duitse dokter de basis ervan heeft gelegd, meer dan twee eeuwen geleden, is haar aanwezigheid in de huisapotheken alleen maar toegenomen. De redenen voor dit succes? Bij veel mensen helpt het echt! En hoewel homeopathie nog niet alle kwalen kan verlichten, is ze toch al doeltreffend gebleken in het bestrijden van spijsverteringsproblemen.

Homeopathie werd in 1796 uitgevonden door de jonge Duitse arts Samuel Hahnemann, die ontgoocheld was in de toen geldende medische praktijken. Hij baseerde zich daarbij op een principe dat hij terugvond in de geschriften van Hippocrates "Similia similibus curantur": het kwaad met het kwaad bestrijden. In de praktijk kwam het erop^neer dat hij stammen verwijderde die, in grote hoeveelheden toegediend, bij een gezonde persoon een bepaalde ziekte kunnen veroorzaken, maar die, in uiterst verdunde doses, dezelfde aandoening bij een zieke persoon net kunnen genezen. Het avontuur met de kleine korreltjes kon beginnen.

Polemieken

Voor de ene is het een doodgewoon snoepje, voor de andere een enorme ontdekking: een tweestrijd waarbij de gemoederen tussen beide groepen soms hoog kunnen oplopen! Met de huidige wetenschappelijke technieken is men in staat om het verdunningsprincipe te analyseren (de moedertinctuur ondergaat een zodanig lange reeks verdunningen dat in het geneesmiddel uiteindelijk geen enkele werkzame molecule meer overblijft). Sommige studies met placebo tonen dan weer aan dat er wel degelijk resultaten zijn: heel wat mensen zijn enthousiast over hun preventieve of ondersteunende homeopathische behandelingen en geven aan veel minder vaak ziek te worden. Samengevat: we weten niet hoe het werkt, maar bij veel mensen helpt het! Als het dan toch zo goed is voor de gezondheid, waarom zou men het zich dan ontzeggen? Maar dat moet natuurlijk ieder voor zich uitmaken.

Homeopathie

5 goede redenen om homeopathie een kans te geven:

* In tegenstelling tot allopathische behandelingen vertonen homeopathische behandelingen tot op heden geen enkele bijwerking. Wie dus wat aan zijn maagproblemen wil doen, moet dus bijvoorbeeld niet zijn nachtrust in het gedrang brengen.

* Er zijn geen contra-indicaties; dus het is bijzonder geschikt voor toekomstige moeders en de allerkleinsten, die geen beroep doen op de traditionele farmaceutica.

* Homeopathische behandelingen bieden een doeltreffende preventie en zoals het spreekwoord zegt: "Beter voorkomen dan genezen". Een kwestie van gezond verstand dus!

* Het is perfect mogelijk om allopathische geneeskunde te combineren met homeopathische behandelingen.

* Bij een homeopathische diagnose wordt de patient in zijn geheel beschouwd en wordt de behandeling daaraan aangepast. Wat niet betekent dat de allopathische methode oppervlakkig blijft, of dat alle homeopathische geneesheren de tijd nemen om de verschillende aspecten van een patient te onderzoeken. Maar ze gaan in ieder geval wel uti van dat principe, daarover bestaat geen twijfel!

Voor elk spijsverteringsprobleem een andere specialiteit

Voorspijsverteringensproblemen zoals maag-darmontstekingen, misselijkheid, diarree en krampen bestaan er verschillende soortenhomeopathische remedies. Er zijn de klassiekers met een breed toepassingsveld; maar enkel een arts of een bevoegde apotheker kunneneen juiste diagnose van de patient in kwestie maken, waarbij ze de patient in zijn geheel onderzoeken. Dat is trouwens een van de drie basisprincipes van de homeopathie.

Gebruiksaanwijzing voor de korrels:

homeopathische korrelsUnitaire homeopathische behandelingen worden doorgaans verkocht in de vorm van homeopathische korrels. Een korrel is een uiterst klein tabletje op basis van saccharose en lactosekristal, met daarin de verdunde moedertinctuur. We herhalen het: geen zelfmedicatie. Homeopathie is een ingewikkelde geneeskunde. Om de doseringen en de noodzakelijke verdunningen te kennen, moet je advies vragen aan je apotheker of arts. Denk er ook aan dat homeopathische behandelingen specifiek aan elke patient zijn aangepast: wat dus goed is voor de een, is dat niet noodzakelijk voor de ander!

Gedeelde kosten

Goed om te wete: de meeste ziekenfondsen nemen een deel van de kosten van een homeopathische raadpleging op zich. Informeer bij je ziekenfonds en denk eraan om bij je arts een voorschrift te vragen voor de terugbetaling.