proteineDe jongste jaren krijgt het proteinedieet steeds meer de interesse van lijners en dat is misschien geen wonder. Het gaat in vergelijking met andere dieten spectaculair snel, het is redelijk haalbaar en met wat moeite lukt het zelf de kilo's eraf te houden. Toch zijn er ook minder goede punten.

Het proteiniedieet bestaat al sinds de jaren zestig en werd ontwikkeld in de Verenigde Staten. Het berust op erg eenvoudige principes. als je het lichaam alleen nog eiwitten toedient, is het verplicht de vetreserves aan te spreken en dat doet het dan ook. Het gevolg is een snelle gewichtsdaling zonder dat er spierweefsel verloren gaat: door de grote hoeveelheid proteine die je opneemt, kan dat namelijk niet. Al vanaf de derde dag schakelt het lichaam over op ketose: al je koolhydraten zijn dan op en er wordt vet verbrand.
Door de ketonen die vrijkomen, heb je ook geen hongergevoel, waardoor de kans op slagen van je dieet hoger is dan bij andere dieten.
Natuurlijk kun je zo'n eenzijdige voeding beter niet lang aanhouden, omdat je al snel tekorten zou oplopen. Daarom is het proteinedieet opgebouwd uit verschillende fasen. In de eerste fase mag je naast shakes, drankjes en kant-en-klare maaltijden, alleen nog een warme maaltijd die bestaat uit een eiwitrijke voedingsbron (vlees, vis,...) en welbepaalde groenten. In ieder geval is alles wat extra energie kan zou kunnen leveren strikt verboden. Op deze manier kan je in één maand tot 7 kilo vet verliezen. Dat is erg veel. om die reden is het aan te raden een proteinedieet altijd onder begeleiding te volgen. Als je een ernstige ziekte hebt (diabetes, kanker, hartziekte,...) is het zeker aangewzezn eerst een arts te consulteren.

Langzaam overschakelen
Na een maand ben je vast zes, misschien zelfs tien kilo minder zwaar. Mooi. Maar je kunt niet je helen op zakjes en shakes blijven leven, want die hlpen je misschien wel afslanken, maar opwindend voer zijn ze bepaald niet. Na de eerste maand worden stapsgewijs een aantal voedingsmiddelen weer geintroduceerd. Eerst is het de beurt aan trage koolhydraten, zoals bruin brood, rijst, aardappelen.
Dan komt een ruime selectie groenten en fruit aan de beur. Tegen het einde van het dieet moet je in feite weer helemaal 'gewoon' eten, zonder zakjes of vervangmaaltijden. om te vermijden dat je onmiddellijk in je oude, slechte gewoonten vervalt, wordt aanbevolen nog een heel tijd een ondersteunend programma te volgen in het centrum waar je bent begeleid. Meestal is dat één jaar, soms ook twee. Tegen die tijd moet het nieuiwe eetpatroon voldoende ingeslepen zijn en ben je volledig overgeschakeld op gezonde voeding.


Geschikt voor

- Wie geen geduld heeft voor een langdurig dieet, maar snel resultaat wil zien.
- Wie om gezondheidsredenen snel moet afvallen.
- Wie weinig moeite heeft met een streng programma.
- Wie veel kilo's kwijt moet. Een vliegende start kan dan helpen om de motivatie te vergroten.

Niet geschikt voor

- Mensen met ernstige gezondheidsproblemen, zoals diabetes of kanker.
- Jichtlijders
- Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
- Mensen met nieraandoeningen

Dieetpartner
  
Pro proteinedieet

Pro proteinedieet

- Afslanken met een proteinedieet gaat echt snel. De eerste weken vliegen de kilo's eraf.
- Je hebt geen honger en hoeft geen trek te verbijten.
- Door de werking van de ketonen kun je je al snel mentaal beter gaan voelen, zelfs lichtjes euforisch.
- Je leert langzamerhand en onder deskundige begeleiding een nieuwe leef- en eetpatroon aan.

Contra proteinedieet

Contra proteinedieet

- Het zeer eenzijdige dieet dat je de eerste weken moet volgen, is buitengewoon saai en neemt de pret van eten volledig weg.
- Omdat het dieet zo streng is, kun je je de eerste weken zelfs geen uitje, familiefeest of restaurantbezoek permitteren.
- Je kunt last krijgen van slechte adem en spierpijn of -krampen hebben.
- Je kunt het erg koud krijgen door een gebrek aan koolhydraten.
- Veel mensen hebben last van constipatie of diarree.
- Het proteinedieet is uitgesproken duur: de producten kosten je voor een maand makkelijk rond de 400 euro.
- Uiteindelijk blijft het er toch op neerkomen dat je na je dieet blijvend anders moet eten, anders vliegen de kilo's er zo weer aan.

proteinedieetDe 3 fasen van het proteinedieet

FASE 1: Actieve fase, vier weken

In deze fase zul je het meest gewicht verliezen. bij de start van het dieet worden minstens twee maaltijden (ontbijt en lunch/avondmaal plus een of twee tussendoortjes) vervangen door proteinerijke producten. De derde maaltijd maak je zelf klaar met vis, vlees of ei (of een sojaproduct) en groenten uit deze groep: Alle soorten sla, alle soorten kool, tuinkers, spinazie, champignons, komkommer, (krul)andijvie, radijs, augurken (op azijn), witloof, asperges, witloof, courgette, snijboontjes, selder, tomaten, peterselie, sojascheuten, waterkers, rabarber.
Soms wordt er nog strenger gedieet, met enkele dagen alleen maar supplementen en groenten.

FASE 2: Opbouwfase, ongeveer drie weken

KaasLangzamerhand worden koolhydraten weer geintroduceerd. Meteen overschakelen op een voeding rijk aan koolhydraten zou de pancreas, die weken heeft kunnen rusten, van slag brengen. Ineens veel eten mag ook niet, omdat je maag is gekrompen en je dus sneller een vol gevoel zult hebben. Je mag bij het ontbijt al een paar bruine boterhammen eten en tussendoor fruit of magere yoghurt. Dit is ook een soort heropvoedingsfase: nu ja al wat gewicht kwijt bent en je je een stuk beter in je vel voelt, kun je met hernieuwde kracht werken aan betere eetgewoonten. Je neemt nog steeds vervangproducten, maar minder dan voorheen, en de koolhydraten blijven beperkt.

FASE 3: Stabilisatiefase, onbeperkt

Je schakelt beetje bij beetje over op een normaal eetpatroon. De meeste mensen staan op dit moment op hun streefgewicht en velen zijn zo happy dat dieten het laatste is waar ze aan willen denken. Toch is de stabilisatiefase heel erg nodig. Je slechte gewoonten liggen nog niet ver genoeg achter je en voor je het weet ben je weer aangekomen. De zakjes en shakes zijn niet meer nodig, maar aangezien ze weinig energie aanbrengen en de maag goed vullen, wordt vaak aangeraden er nog één keer per dag gebruik van te maken. Erg calorierijke groenten en fruit (zoals erwte, druiven, gedroogde abrikozen) blijven wel op de zwarte lijst staan.

wist je dat- De natuurlijke eiwitten die we eten, komen veelal van een dierlijkebron. proteinerijke vervangmaaltijden bevatten eiwitten uit eieren, melk en soja.
- In een normaal eetpatroon hebben we per dag niet meer nodig dan ongeveer 120 g hoogwaardig eiwit. Kies dus vlees van goede kwaliteit en laat bedenkelijk vlees (worst, gehakt, frankfurters, charcuterie...) liever staan. Ingemaakte vis is dan weer wel een hoogstaand product.
- Eiwitten hebben sowieso een verzadigd effect, wat het succes van op proteine gebaseerde dieten deels verklaart.