Herbron jezelfRecente research toont aan dat wie wil afvallen, verder moet kijken dan de calorieen. Het allernieuwste op dit vlak is het lichaam & geest-dieet.

Heb je ooit tijden het dieten gemerkt dat die extra kilo's er maar niet af wilden? Dan heb je waarschijnlijk meer nodig dan een 'gewoon' dieet. Volgens sommige onderzoekers is het niet wat je eet dat ertoe doet, maar hoe je eet. In plaats van de calorieen te tellen, ga je dus best eerst na welke houding je er tegenover voedsel op nahoudt. 'Dat wat we eten een effect heeft op ons lichamelijk welzijn, stond al langer vast. De jongste tijd werd daarom meer onderzoek verricht naar het effect ervan op onze geest en onze emoties', alsdus voedingsdeskundige Deborah Kesten, auteur van 'Feeding the Body, Nourishing the Soul' ('Het lichaam eten geven , de ziel voeden'). 'Als je bewust wordt van de psychologische en emotionele reacties die voeding kan veroorzake, zal je je niet meer zo snel overeten.'

Spirituele band
'In onze hectische maatschappij is voedsel gereduceerd tot louter brandstof', zegt Kesten, 'we zijn alleen nog geinteresseerd inde voedingswaarde die het heeft. Maar ons lichaam is geen machine. Waarom worden we tegenwoordig geplaagd door voedingsgerelateerde aandoeningen als boulimie en anorexia? Omdat we vergeten zijn dat er een relatie bestaat tussen lichaam en geest. En omdat we onze spirituele band met wat we eten kwijt zijn.'
Haar theorie wordt bevestigd door Amerikaans onderzoek: de manier waarop voedsel bereid wordt, heeft een effect op de voedingswaarde ervan. Ook hoe we eten en hoe we over eten denken, beinvloedt de manier waarop we ons voedsel verwerken, zeggen andere onderzoekers. 'Is het niet mogelijk dat voedsel de energie en het gevoel dat wij het geven, ontvangt en aan ons teruggeeft?' vraagt Kesten zich af. Volgens Kesten is haar theorie trouwens niet eens zo ver gezocht. Van het judaisme tot het hindoeisme, van het christelijk geloof tot het sjamanisme: in alle oude wijsheden wordt voedsel gelinkt aan het geestelijke. Voedsel zit vol leven en gééft leven, zowel biologisch, psychologisch als spiritueel.

Lichaam & Geest DieetMediteer terwijl je eet
door te mediteren of andere technieken toe te passen, merk je dat je relatie tot voedsel compleet verandert - met als resultaat dat je je fitter en slanker voelt.
Een mogelijke manier om een goede relatie tussen je geest en je voedsel te krijgen is te mediteren terwijl je eet. Oefen eerst met een rozijn. Dat doe je zo:
- Stel je voor dat je een geleerde van de planeet Mars bent die de aarde bezoekt en nooit eerder een rozijn heeft gezien. Wat zie je?
- Breng de rozijn naar je neus en ruik eraan. Hoe zou je de geur omschrijven? Merk op welke fysieke reacties ze teweegbrengt. Misschien loopt het water je wel in de mond. Dit is het lichaam-geestfenomeen: je reageert op de verwachting van het voedsel.
- Onderzoek hoe de rozijn aanvoelt. Denk aan de hand die ze naar je lippen zal brengen. Hoe weet je hand hoe ze dat moet doen? Wees je bewust van deze beweging terwijl je de rozijn in je mond steekt. Wat doet je tong ermee? Hoe komt ze tussen je tanden terecht?
- Bijt in de rozijn en begint er bewust en zachtjes op te kauwen. Wat gebeurt er in je mond? Hoe smaakt het? Er zijn honderden manieren om smaken te beschrijven, doe je best.
Terwijl je kauwt, zullen zowel de smaak als consistentie van de rozijn veranderen. Probeer te omschrijven hoe.
- Slik de rozijn nog niet door, ook al voel je intussen enige afkeer. Word je bewust van deze afkeer. Slik de rozijn door en beeld je hoe ze in het achterste deel van je mond terechtkomt. Volg ze naar je maag. En besef dan dat je een rozijn zwaarder bent geworden.

Voed je met spritueel voedsel
Victoria MoranVictoria Moran, schrijfster van 'The Love Powered Diet' (het liefdeskracht-dieet) maakte komaf met haar eigen destructieve eetgewoonten door te leren hoe ze zichzelf van binnenuit kon 'voeden'.'Door contact te zoeken met het goddelijke, kom je in verbinding met je spirituele ik', zegt ze. Volgens haar zijn eetproblemen te wijten aan spirituele honger. Jezelf spiritueel voeden kan je het makkelijkst doen door te mediteren. 's Morgens en 's avonds een halfuurtje 'tot jezelf komen' is alvast een stap in de goede richting. Dit zijn de thema's waarover je je kan bezinnen:
- Je bent een spiritueel wezen in een fysiek lichaam. Je lichaam maakt deel uit van je totaliteit. Enkel je geestelijke kern kan je kan je vreugde en voldoening geven.
- Je lichaam is geen onafhankelijke identiteit. het weerspiegelt wat zich binnen in je afspeelt: emotioneel, mentaal en spiritueel. Bedenk dat je meer bent dan louter lichaam.

Zorg voor je geest:

in 5 stappen naar verandering

1. Definieer het gedrag dat je wilt veranderen
Beslis voor jezelf dat je iets zal veranderen, in plaats van er alleen maar op te hopen. Door goed te beschrijven wat je precies wit veranderen, wordt je doel duidelijk.
Bijvoorbeeld: je wilt stoppen met je elke dag te overeten (de te veranderen gedraging) en wilt voortaan alleen eten wanneer je honger hebt of stoppen wanneer je genoeg hebt (het doel)

2. Luister naar je innerlijke stemmen...
Probeer de echte oorzaken van je eetprobleem te ontdekken. DAt doe je bijvoorbeeld door een dagboek bij te houden. Wanneer je een eetbui krijgt, noteer dan wat je even evoor dacht, voelde of deed. Misschien ga je schrokken als je na het werk alleen thuis bent? Komt dat omdat je onrustig bent, eenzaam, depressief, panierkerig, triest? Is het moeilijk uit te maken hoe je je voelt, vraag je dan af wat er die dag is gebeurd. Heb je je een sociale kluns gevoeld? Wat er ook naar boven komt, noteer het. Door gedachten neer te schrijven, luister je naar de innerlijke stemmen die je tot eten aanzetten.

3. ... geef ze antwoord!
Zet een grote mond op tegen je negatieve innerlijke stemmen, gevoelens en gedachten. Als ze je straffen door je iets te laten doen of voelen wat je niet langer wilt doen of voelen, maak ze dit dan duidelijk. Als ze je zeggen dat je dat pakje koekjes moet kopen, roep dan hard 'nee'.
Als ze beweren dat je waardeloos en dik bent, zeg dan vol overtuiging dat dit niet klopt.
Een korte, directe 'nee' of 'stop' helpt ook.

4. Beinvloed wat je wilt veranderen
Stel je de nieuwe situatie met de nieuwe ik en de nieuwe gedraging voor. Adem diep in om te relaxen, sluit je ogen en stel je voor dat je na het werk thuiskomt. Je voelt je alleen en hoort je innerlijke stemmen: ze willen dat je een koekje of een hamburger eet om de eenzaamheid te verdrijven. Geef ze antwoord. Vertel hen dat je niet langer hun orders zult opvolgen. Of beeld je in wat de alternatieven voor eten zijn: een vriendin bellen, een boek lezen....

5. Hou van jezelf
Apprecieer jezelf, in plaats van te doen wat de zelfdestructieve stemmen je opdragen. Spreek jezelf liefdevol toe, in plaats van veroordelend. Maak een wandeling in plaats van naar een koekje te grijpen. Hou op met eten wanneer je lichaam je duidelijk maakt dat het genoeg is geweest. Ontspan met meditatie in plaats van nog een stuk taart te nemen. Kortom, geniet van je gezelschap, in plaats van te eten om eraan te ontsnappen.

Geschikt voor

- Iedereen die gevoelig is voor een psychologische aanpak
- Echte emo-eters


Niet geschikt voor

- zeer nuchtere vrouwen, die meer geloven in het tellen van calorieen dan in de kracht van meditatie

Dieetpartner
Pro lichaam & geest-dieet

Pro lichaam & geest-dieet

- Vrouwen die al jaren lijnen, weten dat de geest meedoet. Niet alleen kun je een gevangene zijn van stress, waardoor je telkens weer gaat knabbelen, verstoord eetgedrag kan ook een manier zijn om om te gaan met trauma's uit verleden of een relatie die niet lekker loopt. Inzicht in de frustraties die je naar de koelkast doen hollen is dan ook een noodzaak om dit te veranderen en rust brengen in je geest is een eerste voorwaarde. Daarom kan het lichaam en geest dieet nuttig zijn.

Contra lichaam & geest-dieet

Contra lichaam & geest-dieet

- Een meer zweverige aanpak is lang niet voor iedereen geschikt. Vrouwen met gestoord eetgedrag maar een praktische geest zijn beter af met een ander type dieet.
- Wie een ontspannende therapie wil volgen, zal tijd moeten uittrekken. Gewoon wat lijnen is makkelijker

Zorg goed voor je lichaam: maak je voedingvitaler

Eigenlijk twijfelt niemand er nog aan dat je bewustzijn een invloed heeft op materie, en dus ook op je eten. Het is niet genoeg dat je je afvraagt welke voedingsstoffen etenswaren bevatten. Een betere vraag zou zijn: 'Wat dacht ik toen ik dit of dat opat?' Volgens sommige researchers zou zelfs een nieuw wetenschappelijk domein ontstaan: één dat ons in staat zal stellen een onbekende voedingsstof te creeren die zichzelf manifesteert via het bewustzijn waarmee we ons voedsel benaderen. Er zijn al experimenten geweest die aantoonden dat de energie en de groeicapaciteit van zaden toenemen en melk langer vers blijft onder invloed van healing. Voedsel gaat letterlijk meer vitaliteit bevatten. Door liefdevolleSpirituele kracht energie te projecteren op een sinaasappel, kan je de smaak en structuur veraderen: je kan ze makkelijker schillen en ze smaakt sappiger en zoeter. 'Spiritueel verbeterde' goedkope wijn smaakt plots als kwaliteitswijn.

Zo geef je je voeding kracht

- Word je bewust van je ademhaling. Ontspan je lichaam en geest.
- Richt je aandacht op je hartstreek en stel je voor dat je daarmee in- en utiademt. Denk aan mooie dingen (bijvoorbeeld aan een prachtige tijd met een geliefd persoon, of aan hoe je je voelt als je luistert naar een ontoroerend muziekstuk).
- Stel je vervolgens voor dat er een schitterende lichtbol boven je hoofd hangt. Zijn energie stroomt via je kruin je lichaam binnen, vloeit door je hart en je handen en stroomt zo weer naar buiten.
- Projecteer deze energie op de gerechten en de dranken die je klaarmaakt. Zie de energie uit je hart en handen stromen en als een lichtbundel naar het voedsel gaan.
Omsluit het bord of glas met je haden en stel je voor dat ze de energie doorgeven aan het gerecht of de drank.
- Eet bewust, traag en rustig.