GI-dieet
"De glycemische index of GI meet de snelheid waarmee je voedsel verteert en omzet in glucose, de energiebron van je lichaam. Hoe sneller voedsel wordt afgebroken, hoe hoger de plaats op de index. De index stelt suiker (glucose) op 100 en zet alle andere voedingsmiddelen daartegen af.
Heb je weleens meegemaakt dat je een uur of twee na een uitgebreide Chinese maaltijd, met veel mie en rijst, alweer trek had? Dat kwam doordat je lichaam de mie en de rijs, voedingsmiddelen met een hoge GI, snel had omgezet in glucose, die vervolgens weer snel uit je bloedstroom was verwijderd.
De meeste mensen ervaren geregeld het lethargische gevoel dat zich een uur na een lunch van fastfood, dat voornamelijk bestaat uit voedingsmiddelen met een hoge GI, voordoet. De toename van glucose gevolgd door een snelle afname, zorgt ervoor dat het ons aan energie ontbreekt. En wat doen we dan? Halverwege de middag gaan we op zoek naar een snelle bron van suiker of een tussendoortje om te zorgen dat we er weer tegenaan kunnen. Een paar koekjes of een zakje chips geven nog een glucosestimulans, die korte tijd daarna weer verdwijnt - en zo blijft de vicieuze cirkel behouden. Geen wonder dat we constant tussendoortjes eten!
GI-pieken
Als je voedsel met een hoge GI eet en een snelle piek in het bloedsuikergehalte ervaart, geeft je alvleesklier het hormoon insuline af. Insuline verlaagt de glucosespiegel in je bloedstroom door de glucose om te leiden naar diverse lichaamsweefsels, waar ze direct wordt gebruikt of opgeslagen zo snel. Bovendien remt insuline de omzetting van lichaamsvet tot glucose, die het lichaam kan verbranden.
Hoger/lager
De factoren die bijdragen aan de GI van een voedingsmiddel zijn de mate van bewerking die het ondergaat voordat het wordt verteerd en de hoeveelheid vezels die het bevat. Er zijn nog twee andere belangrijke componenten die de snelle afbraak van voedsel in ons spijsverteringsstelsel remmen, en dat zijn vet en eiwit. De invloed van deze twee factoren kan leiden tot enkele verrassende en verwarrende resultaten. Zo heeft pindakaas een lage GI, dankzij het hoge vet- en eiwitgehalte. Op dezelfde wijze heeft volle melk een lagere GI dan halfvolle melk en heeft vruchtencake een lagere GI dan een Melbatoastje!
Afvallen doe je zo!
Als je wilt afvallen, moet je vooral voedsel met een lage GI eten. Maar het feit dat een voedingsmiddel een lagere GI heeft, betekent nog niet dat het een wenselijk voedingsmiddel is. De andere kritieke factor die bepaalt of een voedingsmiddel je laat afvallen, is het caloriegehalte, d.w.z. weinig suiker en vet, die de kern van het GI-dieet vormt. Denk niet dat alle voedingsmiddelen met een lage GI smakeloos en saai zijn! Er bestaan tal van smakelijke en vullende opties, waardoor je niet eens het gevoel hebt dat je een dieet volgt.
Voedingsmiddelen met een lage GI worden langzamer verteerd, waardoor je ook veel langer een verzadigd gevoel hebt. Door het insulinegehalte laag te houden, wordt de vorming van het vet geremd en wordt de terugzetting van vet naar energie bevorderd. De sleutel tot afvallen is voedsel eten met een lage GI en weinig calorieen. En de bonus is dat je je de hele dag fit en energiek voelt.
Geschikt voor - Vrouwen met matig tot ernstig overgewicht. | |
Niet geschikt voor - Wie darmproblemen heeft: dan is een aanpak met minder 'ruwe' voedingsmiddelen aangewezen. | |
| |
Pro GI-dieet - Het GI-dieet is ook voor niet-vleeseters een aanrader. En makkelijk te volgen, want je hoeft alleen maar door te gaan met het vervangen van dierlijk eiwit door plantaardig eiwit - iets wat je gewend bent. De meeste plantaardige eiwitbronnen, zoals bonen, zijn echter omgeven door vezelsn waardoor je spijsverteringsstelsel soms niet het maximale eiwitvoordeel haalt. Probeer dus wat makkelijk verteerbare eitwitbronnen toe te voegen, zoals tofu en soja-eiwitpoeder | |
Contra GI-dieet - Eigenlijk heeft het GI-dieet nauwelijks nadelen: het is een van de gezondste op de markt. Alleen personen die al jaren junk food en zeer geraffineerde producten eten, zouden in het begin problemen kunnen krijgen door de vele ruwe vezels in het dieet. In dat geval is het beter om langzamerhand over te schakelen op iets vezelrijkere voeding. |
Afvallen in 2 fases
Fase 1
Je kunt je dagelijkse calorie-inname makkelijk verminderen, zonder honger te lijden en zonder calorieen te tellen, door alleen maar voedingsmiddelen met een lage GI te eten en het percentage koolhydraten, vetten en eiwitten in je dieet aan te passen.
In fase 1 verminder je je calorie-inname, waardoor je de overtollige vetcellen verbrandt en afvalt tot een gezond, ideaal gewicht. Deze fase duurt drie tot zes maanden. Dit dieet is geen modedieet, maar een gezonde en zekere weg naar permanent gewichtsverlies. Het enige wat je hoeft te doen, is de voedselprincipes bekijken, waarin de voedingsmiddelen in drie categorieen zijn onderverdeeld, op basis van de kleuren van het verkeerslicht.
Voedselprincipes in groen-oranje-rood
- Voedingsmiddelen in de rode categorie zijn voedingsmiddelen met een hoge GI en veel vet. Dit zijn onder meer tuinbonen, Melba-toastjes en tortellini met kaas. Deze voedingsmiddelen worden zo snel door je lichaam verteerd dat ze gewoon niet de moeite waard zijn, je vermijdt ze dan ook beter.
- Voedingsmiddelen in de oranje categorie, zoals muesli, mais en bananen, verhogen je insulinespiegel tot een punt waarop er geen verwichtsverlies is. Ze moeten daarom in fase 1 worden vermeden, maar mogen af en toe in fase 2.
- Fettuccini, basmatirijst, druiven en talloze anderevoedingsmiddelen hebben allemaal het groene licht gekregen. Eet ze en zie je gewicht dalen!
Fase 2
Zodra je je streefgewicht hebt bereikt, begint fase 2, waarin je calorie-inname en calorieverbruik in evenwicht zijn. Je bent niet meer aan het afvallen, dus je mag zo af en toe voedingsmiddelen uit de oranje categorie eten. Het enige wat je in deze fase doet, is je nieuwe gewicht op peil houden. Klinkt dat eenvoudig? Dat is het ook! Laten we dus van start gaan met fase 1.
Wat drink je?
- Water: de vuistregel voor fase 1 en 2 is: drink minstens een glas water bij elke hoofdmaaltijd en bij elk tussendoortje. Als je maag voor de maaltijd gedeeltelijk is gevuld met vocht, heb je sneller een vol gevoel. Ten tweede kom je niet in de verleiding om je voedsel 'weg te spoelen voordat het voldoende is gekauwd, wat je spijsverteringsstelsel in de war zou brengen.
- Alcohol: in fase 2 wordt een glas wijn, bij voorkeur rood en bij het avondeten aanbevolen. Ook een glas bier mag. Als je alcohol gebruikt, doe dat dan altijd bij een maaltijd. Voedsel vertraagt de opname van alcohol. Als de pondjes er weer aankomen, keer dan gewoon tijdelijk terug naar fase 1 en je zult versteld staan hoe snel je evenwicht weer is hersteld.
- Koffie: Cafeine leidt tot een verhoogde insulineproductie. Vandaar dat het absoluut af te raden is om in fase 1 koffie met cafeine te drinken. Probeer in fase 2 koffie met cafeine te beperken tot één kop per dag en zorg dat je ervan geniet!
- Thee: Thee bevat aanzienlijk minder cafeine dan koffie. Zowel zwarte als groene thee bevatten bovendien antioxiderende eigenschappen, die en gunstig effect hebben op het hart. Twee koppen thee bevatten dezelfde hoeveelheid antioxidanten als zeven glazen sinaasappelsap of twintig glazen appelsap.
- Frisdrank: Geef de voorkeur aan suikervrije frisdranken.
- Vruchtendranken/sappen: Het is beter om het fruit te eten dan het sap ervan te drinken, maar in fase 2 mag je zo af en toe een glas sap drinken. Geef de voorkeur aan vruchtensappen, vruchtendranken behoren in de rode categorie thuis.
Voorbeelden van glycemische index
Rozijnen: 4 | Appel: 38 | Popcorn: 55 | Aardappel (gebakken): 84 |
Yoghurt (met aspartaam): 14 | Tomaat: 38 | Aardappel (gekookt): 56 | Stokbrood: 95 |
Grapefruit: 25 | Spaghetti: 41 | Rijst (basmati): 58 | Rijst (snel klaar): 97 |
Bonen: 31 | Havermout: 42 | Donut: 76 | |
Yoghurt (halfvolle): 33 | Sinaasappel: 44 | Cornflakes: 84 |
- Op het eerste gezicht lijkt het GI-dieet wat op het Atkinsdieet, maar in werkelijkheid is het verschil groot. Bij Atkins worden koolhydraten eerst volledig van het menu geschrapt, bij het GI-dieet gat het erom de ogede keuze te maken. Koolhydraten zijn er nooit verboden, waardoor je niet met de nadelen van Atkins (slechte adem) te maken krijgt. De nadruk ligt op koolhydraten die traag worden opgenomen. Terwijl Atkins je lichaam kan belasten door de grote hoeveelheden proteine en vet die er worden opgenomen, geldt dat niet voor GI.
- Het GI-dieet doet je afslanken, maar het beperkt de hoeveelheden niet en je kunt er echt lekker mee eten. Om die reden is het behoorlijk goed vol te houden.
- Een studie heeft uigewezen dat zelfs bij dieren een lage GI kan leiden tot gewichtsverlies en minder risico op diabetes en cardiovasculaire ziektes.