feestkilodieetHeeft het zin al wat kilo's kwijt te spelen voordat je je voluit in een feestperiode stort? Het antwoord is ja. En een beetje oppassen tijdens party's en op restaurant kan ook al wonderen doen.

Het is vooral belangrijk een realistisch eetplan op te stellen. Neem je bijvoorbeeld voor om tegen Kerstmis x kilo te verliezen, laat je dan een week gaan, en ga begin januari weer van start met je dieet. Natuurlijk geldt dit niet alleen voor de eindejaarsfeesten, maar voor elke feestperiode tijden het jaar (vakantie!). Las tijdens de feestdagen geregeld een wandeling in: zo beperk je de 'schade' op een aangename manier. Laat je ook niet verschalken door verdoken boosdoeners, zoals restjes en alcohol. Hieronder vind je de absolute do's en don'ts dieten op een rijtje.

Let op de hoeveelheden

Besef dat je nooti verdikt van een voedingsmiddel, wel van hoeveelheden. Een boterham met één koffielepel chocopaste bevat evenveel energie als een boterham met een bordje magere plattekaas met fruit. Uiteraard verdik je wel meer van voedingsmiddelen die meer energie bevatten dan van voedingsmiddelen die weinig energie bevatten: twee sneden spek bevatten evenveel energie als 1 kilo gekookte aardappelen.
Over aardappelen gepsroken: aardappelen bevatten 76 kcal per 100 gram, wat minder is dan wit brood (268 kcal per 100 gram), gekookte rijst (130 kcal per 100 gram), gekookte deegwaren (386 kcal per 100 gram). Een evenwichtig vermageringsdieet mag 150 tot 200 gram gekookte aardappelen bevatten. Aardappelbereidingen bevatten meer energie: gebakken bevatten ze 129 kcal per 100 gram, gepureerd 95 kcal. Je kan de energie van aardappelpuree verlagen door gebruik te maken van afgeroomde melk en geen vetstoffen toe te voegen. Aardappelkroketten bevatten minder energie dan frieten: repsectievelijk 214 kcal en 343 kcal per 100 gram.

Weet wat er in je glas zit

Een biertje van het pilssoort bevat 44 kcal per 100ml. Een pint is 250 ml, dus een biertje bevat 110 kcal. een pils is dus evenveel als één boterham met magere plattekaas. Trappistenbieren bevatten tot 67 kcal per 100ml. Een trappist is al gauw 220 kcal. Voeg daar nog 25 gram nootjes bij en je komt op een totaal van 370 kcal. Whisky bevat 252 kcal per 100 ml, cognac 232 kcal. Witte en rode wijn bevatten 70 kcal per 100 ml. Een glas sterke drank bevat doorgaans 50 m, een glas wijn 100 ml.

Ga voor mager

Margarine of minarine? Minarine bevat ongeveer 250 tot 350 kcal per 100 gram, terwijl margarine doorgaans 500 tot 750 kcal per 100 gram bevat. Zeker voor wie wenst te vermageren, zijn minarines met onverzadigde vetten (doen het cholesterolgehalte in het bloed dalen) een goede keuze.
Afgeroomde melk of volle melk? Ze bevatten evenveel calcium en eiwitten, allen bevat afgeroomde melk 34 kcal per 100 ml en volle melk bijna het dubbele (64 kcal). Om af te vallen, is afgeroomde melk uiteraard beter. Toch niet overdrijven: één liter per dag bevat evenveel energie als een stuk fruittaart.

Neem light produkten!Light heeft zin

Er zijn in Belgie nog nooit zoveel lightproducten geweest... en tegelijk ook nog nooit zoveel mensen met overgewicht en obesitas. Dit betekent dat deze producten alleen niet de oplossing zijn om overgewicht te bestrijden. Wel interessant zijn lightfrisdranken: ze bevatten geen energie en hebben toch een aangename smaak.
Iemand die wil vermageren, kan ook beter lightmayonaise gebruiken. Per 100 gram bevat lightmayonaise 321 kcal en gewone mayonaise 738 kcal. Het is uiteraard niet omdat een mayonaise minder energie bevat dat je er ook groter hoeveelheden van moet gebruiken. Je kan het energetisch gehalte van lightmayonaise verlagen door er ketchup en/of magere yoghurt aan toe te voegen: ketchup bevat slechts 102 kcal per 100 gram.

Slanker door te sporten

In een evenwichtig dieet kunnen alle voedingsmiddelen ingeschakeld worden, zeker indien je aan sport doet. Een kilogram lichaamsvet bevat 7000 kcal. Met een uur wandelen verbruik je 175 kcal, met een uur hardlopen verbruik je 600 kcal. Dit betekent dat je meer dan 20 uur moet wandelen of 14 uur moet lopen om een kilogram lichaamsvet te verliezen. Vermageren door sport allen is zeer moeilijk en vraagt veel geduld, het is beter om sport te dieet te combineren. Een uur wandelen komt overeen met een klein stuk gebak of drie glazen wijn. Toch even nadenken voordat je gedachteloos van alles naar binnen propt...


Geschikt voor

- Iedereen die kort voor een feestelijke periode nog snel een paar kilo's kwijt wil.
- Vrouwen die geregeld uit eten gaan en moeite hebben om de juiste keuzes te maken.

Niet geschikt voor

- Vrouwen met een te groot aantal kilo's te veel. Je zult in een paar weken tijd nooit meer dan twee, drie kilo kunnen verliezen, zelfs niet als je zeer consequent lijnt.

 Dieetpartner
Pro feestkilodieet

Pro feestkilodieet

- Het kan erg handig zijn om kort voor een feest of evenement (eindejaar, een huwelijk, maar ook een vakantie...) nog snel wat gewicht kwijt te raken. Meestal lukt dat ook als je het verstandig aanpakt.

Contra feestkilodieet

Contra feestkilodieet

- Het grote voordeel - het op korte termijn afvallen - is meteen ook het grootste nadeel van dit type dieet. Het zal je namelijk nooit helpen op lange termijn anders te gaan eten, wat een eerste voorwaarde is als je blijvend slank wilt zijn.
- Het is bewezen dat je van jojo-dieten op termijn alleen maar dikker wordt, dus... Hou snelle dieten toch maar voor uitzonderlijke omstandigheden, en probeer tussendoor aan je eet- en leefpatroon te werken.

wist je dat

Alle dieten raden extra beweging aan. Maar afslanken door te bewegen valt niet mee. Kijk maar hoeveel calorieen je bij het bewegen of sparten (maar) gebruikt!

 

Wandelen: 175 kcal/u
Huishoudelijk werk: 200 kcal/u
Joggen: 200 kcal/u
Schaatsen: 200 kcal/u
Fitnessen: 240 kcal/u
Middelzwaar werk: 250 kcal/u
Volleyballen: 260 kcal/u
Fietsen (rustig): 270 kcal/u
Zwaar werk: 300 kcal/u

Zwemmen 300 kcal/u
Dansen: 320 kcal/u
Trappen lopen: 320 kcal/u
Tennissen: 400 kcal/u
Skaten: 450 kcal/u
Basketball: 500 kcal/u
Hardlopen: 600 kcal/u
Cardio Fitness: 600 kcal/u
Squash: 800 kcal/u