Marilyn Diamond - fit for lifeAfvallen met de Hay-methode, of 'Een leven lang fit' van Harvey & Marilyn Diamond: ze zweren bij de juiste voedingscombinaties voor een optimale vertering. Je zou er ook nog van vermageren.

Gedissocieerd eten houdt in dat je bepaalde producten gedurende een maaltijd of gedurende een paar dagen per week niet samen gaat gebruiken. Zo kennen we allemaal het broodwisseldieet waarbij dagen met 'gewone' eetdagen. Meer tot de verbeelding spreken de nieuwe dieten, gebaseerd op gedissocieerde maaltijden. Hierbij gaat men ervan uit dat ziekte (dus ook zwaarlijvigheid) het resultaat is van een opeenhoping van afvalstoffenin het lichaam, wat op zijn beurt leidt tot een verstoring van het chemisch element. Daardoor verdik je.

 


De basistheorie

Ondanks alle beweringen is deze theorie niet nieuw. Meer dan zestig jaar geleden al schreef dokter Shelton, een natuurgenezer, deze eigenzinnige visie over de spijsvertering. Volgens Shelton kunnen niet alle voedingsmiddelen tegelijkertijd gebruikt worden in één en dezelfde maaltijd. De hele theorie berust op het feit dat de verschillende enzymen die nodig zijn om eiwitten, vetten enkoolhydraten te verteren elkaar opheffen en dus onwerkzaam worden als ze tegelijkertijd door het spijsverteringsstelsel worden aangesprokene, zoals dat het geval is met een gemengde maaltijd.
Vooral het zetmeelsplitsende enzym ptyaline, dat in de mond wordt afgescheiden, is volgens hem belangrijk. Dit enzym werkt alleen maar in een licht alkalisch milieu en zou in de maag vernietigd worden. Voor de vertering van eiwit is een zuur milieu nodig waardoor de vertering begint in de maag en niet in de mond. Als men eiwit en zetmeel combineert, dan wordt het ptyaline in de mond geneutraliseerd, zodat het zetmeel niet meer kan splitsen en het onverteerd naar de darm gaat waar het begint te verzuren. Dit zou aan de basis liggen van een slechte vertering. Doordat het zetmeel een stap in zijn vertering heeft overgeslagen, zal het tot vet omgezet worden en daardoor zal je verdikken. Daarom wordt aangeraden om eiwitrijke en koolhydraatrijke voedingsmiddelen gescheiden te gebruiken.

De wetenschap

Wetenschappelijk klopt zijn theorie niet in tegenstelling tot wat shelton beweert, is ons spijsverteringssysteem goed voorzien om gemengde maaltijden te verteren. De spijsvertering van koolhydraten en eiwtten gebeurt Combinatiedieetniet, zoals Shelton beweert, in de mond en maag, maar vooral in de dunne darm. Het is wel zo dat in de mond een zekere voorvertering van de koolhydraten door het speeksel plaatsheeft, maar deze vertering is minder belangrijk omdat het voedsel te snel passeert. Het is toch voornamelijk in de dunne darm dat de koolhydraten verteerden opgenomen worden. Voor de eiwitten daarentegen vindt een eerste splitsing plaats in de maag onder invloed van het pepsine; de laatste verteringsstappen hebben plaats in de dunne darm door de enzymen van pancreas en darmcellen. Het is juist dat de zuurtegraad wijzigt gedurende het verteringsproces. Maar deze wijziging van de pH of zuurtegraad is niet nadeli, maar juist essentieel voor een optimale werking van de verschillende spijsverteringssappen en enzymen, dus voor een optimale spijsvertering. Het is met andere woorden nonsens te beweren dat eten in de darm gaat rotten bij gebruik van een niet-gedissocieerde voeding. Want mocht deze bewering kloppen, dan zou iedereen een gistende sotelgang produceren.

Toch eiwitten en koolhydraten combineren?

Het is absurd om eiwitten en koolhydraten afzonderlijk te gaan gebruiken, laat staan om ze best's morgens of 's avonds te eten. Er is absoluut geen enkele wetenschappelijke grond voor deze vreemde beweringen, integendeel zelfs. Uit intensief voedingsonderzoek van de laatste jaren blijkt zelfs dat een gemengd menu voor je gezondheid en vertergin het allerbeste is.


Geschikt voor

- Alle vrouwen die kampen met kleine spijsverteringsprobleempjes, zoals trage vertering, een opgeblazen gevoel, afwisselend constipatie en diarree...
- Zwangere vrouwen.
- Vrouwen die zich vaak moe en futloos voelen zonder dat ze echt ziek zijn.
- Vrouwen die lijden aan reuma.


Niet geschikt voor

- Mensen die fysiek zwaar werk doen: zij zullen door het lichte fruitontbijt al snel erge honger hebben.
- Vrouwen die om gezondheidsredenen erg veel moeten afvallen.
- Al wie jonger is dan 18 en nog moet groeien. Zij hebben een voedzaam menu nodig.

Dieetpartner  
Pro combinatiedieet

Pro combinatiedieet

- Het combinatiedieet kun je een beetje vergelijken met sorteren: de voedingsmiddelen komen in een welbepaalde volgorde in het spijsverteringskanaal terecht. Daardoor zal de vertering vlotter verlopen.
- Een tekort aan spijsverteringsenzymen, die door de pancreas worden aangemaakt en aan de spijsmassa worden toegevoegd in de dunne darm, leidt tot vele kleine functiestoornissen in de vertering. Door de spijzen te scheiden, maak je beter gebruik van de enzymen. En omdat je lichaam 'vlotter loopt', zul je gewicht verliezen.

Contra combinatiedieet

Contra combinatiedieet

- De omschakeling is moeilijk, omdat je alleen nog 's ochtends op je nuchtere maag fruit mag eten. Wie al jaren gewend is aan een ontbijt met boterhammen, koffie en een eitje, want er misschien nooit aan en geeft het op.
- Ook zoetekauwen zullen afzien: gewone witte suiker wordt immers ten sterkste ontraden en je zult op zoek moeten naar alternatieven als je iets zoets wilt blijven eten.