Cholesterol is broodnodig voor een aantal lichaamsfuncties, maar als je er te veel uit de voeding haalt, is dat nefast voor hart en bloedvaten. Met het cholesteroldieet zijn klachten te vermijden.

CholesteroldieetGroenten

In groenten zit geen spatje cholesterol. Wie dus cholesterolproblemen heeft, mag er à volonté van eten. Het is zelfs zo dat de vezels ook een gedeelte van de cholesterol met de maaltijd in de darm kunnen binden, waardoor er minder van in het bloed wordt opgenomen. Hou er wel rekening mee dat alle kant-en-klaar gekochte groenten (zoals spinazie à la crème) wel cholesterol kunnen bevatten door de vetstof, eieren of room. Koop daarom liefst verse of onbereide diepvriesgroenten en maak zelf een sausje met de juiste vetstoffen.

Fruit en noten

Geen enkele vrucht bevat cholesterol, of ze nu vers, opgelegd of ingevroren. De uitzondering: avocado's en olijven. Noten bestaan voor meer dan de helft uit gezonde vetten, maar bevatten praktisch geen cholesterol.

Aardappelen en granen

Zoals alle plantaardige producten bevatten aardappelen geen cholesterol, maar de manier waarop je bereidt speelt wel een belangrijke rol. Gebruik dus liever magere melk voor de puree en olie om te frituren, liever dan volle melk, boter en frituurvet. Gewone broodsoorten bevatten weinig cholesterol, maar fantasiebrood is dan wel weer rijk aan boter en eieren en dus aan cholesterol.

Melk(producten)

Alleen dierlijke producten kunnen van nature cholesterol bevatten. Melkvet is rijk aan cholesterol: vermijd daarom room, ijsroom en ander volle melkproducten en vervang ze door een magere of halfvolle versie.
In bereidingen vervang je room beter door 15% room of beter nog door sojaroom, omdat die geen cholesterol bevat. Het is evident dat je 'gewone' kaassoorten die meer dan 30% vet bevatten ook best achterwege laat. Tegenwoordig kan je kazen kopen waarbij het gewone melkvet werd vervangen door een plantaardig vet, waardoor het cholesterolgehalte daalt.

Vlees, vis en eieren

CholesterolVlees bevat gemiddeld tussen de 50 en 100 mg cholesterol per 100 gram. Magere vleessoorten bevatten het minst. Grote uitzondering vormt orgaanvlees dat zo'n drie- tot viermaal rijker is aan cholesterol.
Eieren zijn ook rijk aan cholesterol, vooral de dooier dan. 'Speciale' eieren bevatten dan wel andere vetten, maar zijn even rijk aan cholesterol als 'gewone' eieren. Twee eitjes per week vormen geen probleem voor al wie een cholesterolprobleem heeft, op voorwaarde dat je ook zuinig bent met het gebruik van eieren in sauzen en desserten. Hoewel vis meestal een veel betere vetsamenstelling heeft dan vlees, bevat hij toch evenveel cholesterol als vlees. Kaviaa, lever van vis, inktvis en paling zijn zeer rijk aan cholesterol en schrap je dus beter van je menu als je cholesterolproblemen hebt.
Ookde vetarme schaal- en schelpdieren zoals garnalen, krab en mosselen stonden tot voor kort nog in een slecht daglicht in verband met hun cholesterolgehalte. De laatste tijd worden ze echter wel in een beperkte mate in dit dieet toegelaten.

Vetstoffen

Het is niet altijd even eenvoudig om te begrijpen dat de cholesterol die in ons bloed aanwzeig is slechts voor een klein gedeelte aangebracht wordt door de cholesterol in voedingsmiddelen. De cholesterol in het bloed hangt inderdaad veel meer samen met de hoeveelheid en de soort vet die we gebruiken. Vetstoffen van plantaardige oorsprong bevatten meer geen cholesterol, dus pure olie is cholesterolvrij. Om die reden gebruik je voor alle bereidingen beter olie dan boter. Margarines kunnen cholesterol bevatten afhankelijk van de vetstoffen waaruit ze gemaakt werden. Bovendien is inmiddels bewezen dat geharde margarines door hun gehalte aan transvetten (dit zijn plantaardige vetten die behandeld zijn en daardoor hard blijven op kamertemperatuur) nog ongezonder voor hart en bloedvaten zijn dan boter. Dieetmargarines bevatten doorgaans geen cholesterol. Echte boter en hard frituurvet zijn van dierlijke oorsprong en bevatten dus veel cholesterol. Het is verstandiger om plantaardige frituurolie te gebruiken.

Dranken

Water, koffie, thee, limonade, wijnen en fruitsap bevatten geen cholesterol en passen dus in een cholesterolvriendelijk dieet. Advocaatdrank bevat door de aanwezige eierdooiers wel cholesterol en wordt beter niet op het menu gezet.


Geschikt voor

- Iedereen die lijnbewust wil eten, ook al heeft hij/zij geen groot overgewicht en geen gevaarlijk hoge cholesterol. Zelfs maar 5 kilo afslanken kan een grote invloed hebben op de cholesterolspiegel en op lange termijn ziekten voorkomen.
- Vrouwen na de menopauze


Niet geschikt voor

- Zwangere vrouwen. Hun voedingsbehoefte is immers anders dan die van de gemiddelde vrouw.
- Kinderen en tieners jonger dan 18. Zij hebben door hun groei nog extra vetten nodig en eten best geen supermagere kost.

Dieetpartner
Pro cholesteroldieet

Pro cholesteroldieet

- Een cholesterolarm dieet volg je in feite niet alleen om af te slanken, maar om een gezonder te worden. Een te hoog cholesterolgehalte heeft immers een negatief effect op een aantal belangrijke processen in het lichaam. Belangrijk is wel dat je op tijd begint met het volgen van dit dieet.
- Omdat dit dieet rijk is aan fruit en groenten, wordt je hele lichaam er beter van. Je zult er ook beter uitzien.

Contra cholesteroldieet

Contra cholesteroldieet

- Wie gewend is aan sterk bewerkte kost, zal het moeilijk hebben met dit dieet, dat veel vezels bevat.
- Ook fijnproevers kunnen het lastig krijgen, want dit dieet is extreem mager.

wist je dat

Verzadigd vet is op kamertemperatuur stevig. Koop je een pakje of vlootje margarine, dan vertelt de hardheid ervan je meteen of het vet hoofdzakelijk verzadigd dan wel onverzadigd is. Plantaardige olie is altijd vloeibaar en heeft dus sowieso een betere vetsamenstelling dan margarine. Het vet in margaine is vaak harder gemaakt om het langer houdbaar te maken: olie wordt immers vrij snel ranzig. Olie is een natuurproduct dat, indien vers gebruikt, schitterende eigenschappen heeft.

 

Wat eet je wel en wat niet ?

 

Wat eet je wel en wat niet ?
Wel eten
Wel eten
Niet eten
Niet eten
Vlees & Vis
- Mager kippen- en kalkoenvlees
- Lamsvlees
- Konijn
- Steak en filet van rund
- Filet van varken
- Witte vis: kabeljauw, schelvis, leng, tong, pladijs, ...
- Vette vis: zalm, makreel, haring, heilbot...
- Mager of gerookt broodbeleg

Vlees & Vis
- Gehakt en worst
- Kip of kalkoen met vet of vel
- Bereide vleeswaren voor de boterham
- Spek
- Industriele vleesbereidingen
- Vlees en vis in roomsaus

Melkproducten
- Magere yoghurt
- Magere melk
- Alle desserten bereid met magere melk
- Kaas, 30+
Melkproducten
- Volle melk, yoghurt en kwark
- Room
- Volvette kazen
- Eieren
Koolhydraatrijke producten
- Aardappelen, gekookt of gestoomd
- Pasta met tomatensaus
- Rijst
- Alle bruine broodsoorten
Koolhydraatrijke producten
- Frieten en kroketjes
- Pasta met room- of kaassaus
- Wit brood
Groente & Fruit
- Alle soorten groente en fruit
- Noten, met mate
Vetten & olien
- Boter
- Palmolie
- Spekvet
Vetten & olien
- Dieetmargarine
- Plantaardige frituurolie
- Zonnebloem-, mais- soja- en olijfolie
Drank & snoep
- Industrieel gebak, koekjes
- Gebak van bij de bakker
- Alle bereidingen met bladerdeeg
- Alle bereidingen met boterroom en slagroom
- Alcoholische dranken
Drank & snoep
- Goede rode of witte wijn, met mate
- Bier, met mate
- Gebak met gereduceerd vetgehalte