Lifestyledieet
Wie wil vermageren, moet sleutelen aan zijn manier van leven. Dat maakt het ook net zo moeilijk, want wat zit meer in een mens gebakken dan zijn oude, vertrouwde gewoontes? Een goed inzicht in hoe je leeft kan je helpen om vlotter af te slanken.
1. Wil niet te slank worden
raar maar waar: 15% van de kandidaat-afslankers heeft helemaal geen overgewicht. Een BMI (lichaamsgewicht (kg) / lengte (cm) in het kwadraat) tussen 20 en 25 is prima, maar toch willen ele mensen zakken tot 20.
Omdat ze dat vele mooier vinden, of omdat ze denke dat mager synoniem is van gezond. Onterecht, want over smaak valt misschien niet te twisten, het is wel een feit dat factoren zoals niet roken en bewegen zeker zoveel invloed hebben op die levenskwaliteit en levensverwachting als je gewicht op zich. Omgekeerd is er natuurlijk ook de steeds groeiende groep va échte zwaarlijvigen, met ene BMI van 30 of meer.
2. Stel jezelf een realistisch doel
Heel snel flink wat kilo's verliezen is op zich niet zo moeilijk, maar het levert helaas ook weinig of niks op. Alleen een matig gewichtsverlies, over een langere periode gespreid, leidt tot blijvend resultaat. algemeen kan je steeln dat je op 10 weken tijd 10% lichaamsgewicht kan verliezen, al zal dat bij licht overgewicht moeilijker zijn dan voor wie vele kilo's te zwaar is.
3. Voorzie jezelf van een ijzersterke motivatie
Uit eenbroek die een beetje knelt, haal je niet voldoende kracht om echt iets te veranderen aan je levens- en voedingswijze. Een extra stimulans is bijvoorbeeld wel het feit dat een fout voedingspatroon en overgewicht van ouders op kinderen wordt doorgegeven. Dat wil je kroost toch niet aandoen?
4. Beknibbel niet op voedingsmiddelen, wel op hoeveelheden
Waarom zou je jezelf dat stuk chocolade of dat heerlijke glaasje wijn ontzeggen? Eten is tenslotte ook genieten, en 'verbodstekens' dagen alleen maar uit tot overtredingen. Overigens is geen enkel voedingsmiddel een dikmaker: het is allemaal kwestie van hoeveelheden. Eén koekje kan perfect, een half pak is erover. Eénpint 's avonds is prima, doorzakken is dat niet.
5. Las uitzonderingen in je dieetprogramma in
Een verjaardag, een avond op restaurant, een feestje met vrienden: moet kunnen, ook als je op dieet bent. Als je zo'n uitspatting maar compenseert met bijvoorbeeld een sobere dag voor en na. Sommige mensen zweren bij het week-weekendritme: op werkdagen lat je goed op, in het weekend laat je de teugels los. De ervaring leert overigens dat mensen die dit systeem volgen ook op hun vrije dagen spontaan wat soberder worden.
6. Falen mag, herpakken moet
Iedereen maakt fouten, maar één verloren veldslag bepaalt de oorlog niet. Je bent pas écht verkeerd bezig als je na een keer zondigen opgeeft omdat het 'nu toch allemaal verloren is'. Een aanmoediging van partner of vrienden en eventueel een extra consultatie om je weer te motiveren, kunnen erg welkom zijn als het wat minder lukt met je dieet.
7. Eet minder, beweeg meer
Drie keer per week een halfuur bewegen (wandelen, fietsen, zwemmen...), daar kom je echt niet onderuit. Geen tijd? De meest enthousiaste sporters zijn nochtans werkende mensen. Maak een volledig weekprogramma en kijk waar je 'gaten' hebt of war je die kan creeren - een halfuur televisie is perfect te vervangen door een jogging.
8. Schrijf alleen je uitspattingen op
Dag per dag noteren wat je allemaal eet en drinkt, is onmenselijke en zinloze opdracht. Maar als je een echte grazer of snoeper bent, of af en toe behoorlijk uit de bocht gaat, is het wel slim om je uitspattingen op te schrijven. Na een maand kan je dan vlot evalueren welke aspecten van je dieetplan je het moeilijkst vallen.
9. Zoek lotgenoten
In de strijd tegen de kilo's is de inbreng van medestanders niet te onderschatten. Zoek mensen in je omgeving die mee willen afslanken, bewegen of je op zijn minst positief kunnen ondersteunen.
10. Weeg je twee keer per week
Maandagochtend en vrijdagavond zijn de beste momenten om op de weegschaal te gaan staan. Vaker wegen is niet nodig: een fixatie op grammetjes helpt je geen stap vooruit. Hou ook rekening met hormonale schommelingen die je gewicht kunnen beinvloeden.
Geschikt voor - Wie lekker eten moeilijk kan laten staan. Het kan dan beter zijn kleine aanpassingen te doen in plaats van je hele levenswijze om te gooien. (met een grote kans op mislukking tot gevolg) | |
Niet geschikt voor - Wie zijn eetgedrag slecht onder controle heeft. De kans is dan erg groot dat matigen je niet zal lukken. | |
Dit mag je eten
Inhoudelijk is de basis van een goed dieet steeds dezelfde. Of je nu een man of een vrouw, groot of klein, beweeglijk of zittend, snoeper of drinker bent, aan deze ingredienten ontkom je niet: 3 hoofdmaaltijden, 3 tussendoortjes, 3 stukken fruit, 2 porties groenten en 2 porties yoghurt, samen goed voor 1200 tot 6000 calorieen per dag. En niet te vergeten: minstens 3 keer per week een halfuur bewegen.